Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Το 47ο Δημοτικό Σχολείο στο Introduce My City

Το 47ο Δημοτικό Σχολείο θα συμμετέχει στην εκδήλωση «Introduce My City” στο Ευγενίδειο Ίδρυμα στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου 2019. Οι μαθητές Μανώλης Παπυράκης (ΣΤ3), Τσαβαρή Ιωάννα (ΣΤ1), Μεθονιάδη Ελευθερία (ΣΤ1) και Ναλετάκης Γιώργος (ΣΤ1) θα παρουσιάσουν τα προγράμματα που έφτιαξαν στο λογισμικό Alice 3.0 στα πλαίσια του έργου Code My City.

Ο Μανώλης Παπυράκης (ΣΤ3) κατασκεύασε μόνος του ένα διαδραστικό σύστημα με συνδυασμό Alice 3.0 και Makey Makey. Υλοποίησε μια διαδραστική αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, όπου υπάρχουν 5 τοιχογραφίες από το παλάτι της Κνωσού. Ευχαριστούμε θερμά τη Χατζηστεφάνου Αναστασία (Εικαστικά) για την κατασκευή της μακέτας του μουσείου.

Δείτε την παρουσίαση του Μανώλη εδώ.


Τα παιδιά του ΣΤ1 τμήματος υλοποίησαν ένα διαδραστικό παιχνίδι με ένα αυτοκινητάκι, το οποίο οδηγούν με τα βελάκια και ακουμπάει κάποια αντικείμενα με φωτογραφίες των βασικών μνημείων του Ηρακλείου. Όταν ακουμπάει κάποιο αντικείμενο, π.χ. Κούλε Ηρακλείου, εμφανίζεται πληροφορίες και ακούγεται αφήγηση για το συγκεκριμένο μνημείο. Μόλις τελειώσει η αφήγηση για ένα μνημείο, αυτό φεύγει από τη σκηνή.

Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα παιδιά που εργάστηκαν και υλοποίησαν τα απαιτητικά αυτά έργα.
Αλέξανδρος Ρονιώτης, Πληροφορικός

Οι μαθητές που εργάστηκαν:
Παπυράκης Μανώλης, Αθανασοπούλου Ερμιόνη, Αθουσάκης Θεόδωρος, Ανωγειανάκη Μιχαέλα, Γρύλλου Κατερίνα, Καρούζος Ελευθέριος, Καρπούζα Μαρία Ειρήνη, Κούτρης Δημήτριος, Κούτρης Παντελεήμων, Λαμπράκη Εβελίνα, Μεθονιάδη Ελευθερία, Μπεϊνάς Νικηφόρος, Ναλετάκης Γιώργος, Παπαδάκη Γεωργία, Σπύρου Μαρία, Σταυρακάκης Γιώργος, Σταυρουλάκης Ζαχαρίας, Τσαβαρή Ιωάννα, Φρουδάκης Μιχάλης, Ψαραδάκης Εμμανουήλ 


Λίγα λόγια για την εκδήλωση και το πρόγραμμα.
Στην εκδήλωση, οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν το Έργο “Code my City” που ολοκλήρωσαν στις σχολικές αίθουσες, με αφορμή την συμμετοχή τους στην εκδήλωση “Let’s code girls ‘n’ boys!! η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2018 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα.
Το έργο “Code my city” αποτελεί το τρίτο μέρος μιας καινοτόμας πιλοτικής εφαρμογής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018 με τον συντονισμό και καθοδήγηση του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με σχολεία και την υποστήριξη Περιφερειών και Δήμων. Συγκεκριμένα, 21 καθηγητές πληροφορικής των σχολείων που συμμετέχουν, εκπαιδεύτηκαν σε εργαστήρι μιας μέρας από την Oracle σε πρόγραμμα κώδικα και στη συνέχεια μετέφεραν τις γνώσεις τους στους μαθητές και στις σχολικές αίθουσες. Το πιλοτικό έργο “Code my city”, υλοποιείται στο πλαίσιο της πολιτικής καινοτομίας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εντάσσεται στην Ατζέντα Καινοτομίας 2019 και στο Εθνικό Σχέδιο για τις Ψηφιακές Δεξιότητες 2019 “Digital Skills for Digital Greece ”. Το Έργο, εξελίσσεται σε σχολικές αίθουσες και περιλαμβάνει 4 φάσεις με 4 παραδοτέα και 14 ενέργειες, με αντίκτυπο στην διδασκαλία περισσότερων από 250 μαθητών και μαθητριών. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2018 στα σχολεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση κώδικα με σκοπό τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας από τον χώρο της εκδήλωσης στη σχολική αίθουσα, με την ταυτόχρονη επέκταση των εκπαιδευτικών στόχων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στους μαθητές πέραν του προγραμματισμού, όπως η ανάλυση και η σύνθεση, η συνεργασία σε ομάδες, η ικανότητα αφήγησης, διοίκησης έργου καθώς και ικανότητες παρουσίασης. Στις 30 Μαρτίου 2019, η προσπάθεια των μαθητών και των καθηγητών τους ολοκληρώνεται σε μια ειδική τελετή επιβράβευσής τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην οποία οι ομάδες των μαθητών θα παρουσιάσουν και το τελικό παραδοτέο, ένα animation διάρκειας τριών λεπτών περίπου, με κεντρικό θέμα την πολιτιστική προβολή του τόπου τους. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τα παραδοτέα των σχολείων θα προβληθούν ως καλή πρακτική συνεργασίας και μάθησης με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα μέσα από την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας του Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το αντίστοιχο παρατηρητήριο του Ο.Ο.Σ.Α.. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή Πιστοποιητικών για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος στους μαθητές και τους δασκάλους από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την εκπαιδευτική προβολή “Το Κέντρο του Κόσμου.. από το Γεωκεντρικό σύστημα στην διαστολή του Σύμπαντος” διάρκειας 40 λεπτών με τη χρήση του λογισμικού Alice 3.0 και του Makey Makey.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου